Resepi Vienna Cookies Pakai Telur Putih Sahaja
Hello Sobat Mai!
Mencari resepi kuih yang mudah dan sedap untuk dihidangkan pada jamuan rumah? Jangan risau! Resepi Vienna Cookies pakai telur putih sahaja akan menjadi pilihan yang tepat untuk anda cuba. Kuih ini sangat lembut dan rangup serta sangat sesuai untuk dihidangkan bersama-sama dengan teh atau kopi.Vienna Cookies adalah kuih tradisi Austria yang mempunyai rasa yang unik dan boleh dihasilkan dengan telur putih sahaja. Kuih ini sangat popular di kalangan penduduk Austria dan seluruh dunia. Di Malaysia pula, kuih ini semakin popular kerana rasa yang enak dan mudah dihasilkan. Untuk memudahkan Sobat Mai, berikut adalah resepi Vienna Cookies pakai telur putih sahaja.
Bahan-bahan yang Diperlukan
- 250g tepung gandum
- 150g mentega
- 2 biji telur putih
- 75g gula aising
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1/4 sudu teh garam
Cara-cara Menghasilkan Kuih Vienna Cookies
1. Pukul mentega dan gula aising hingga lembut.
2. Masukkan telur putih satu persatu dan kacau rata.
3. Kemudian masukkan esen vanila dan kacau rata.
4. Ayakkan tepung, serbuk penaik dan garam bersama-sama.
5. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega sedikit-sedikit sambil dikacau hingga sebati.
6. Masukkan adunan ke dalam piping bag atau plastik segi empat dan potong hujungnya.
7. Pipingkan adunan ke atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150 darjah Celsius selama 20-25 minit atau sehingga kuih menjadi kuning keemasan.
9. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum disajikan.
Kesimpulan
Itulah resepi Vienna Cookies pakai telur putih sahaja yang sangat mudah dan sedap. Kuih ini boleh dihidangkan pada bila-bila masa dan pasti akan memuaskan selera anda. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan dan keluarga. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Vienna Cookies Pakai Telur Putih Sahaja"