Resepi Cekodok Betik yang Sedap dan Mudah
Assalamualaikum Sobat Mai!
Sobat Mai, hari ini kita akan berbicara tentang resepi cekodok betik yang sedap dan mudah untuk dipraktikkan di rumah. Betik atau papaya adalah buah yang mudah ditemui di pasar dan dijual dengan harga yang terjangkau. Kita bisa membuat makanan yang enak dengan betik ini, salah satunya adalah cekodok betik. Cekodok betik adalah makanan yang sangat populer di Malaysia dan biasanya dihidangkan sebagai makanan ringan atau hidangan penutup. Jadi, mari kita mulai membuat cekodok betik yang sedap dan mudah ini!Untuk membuat cekodok betik, bahan-bahan yang kita butuhkan adalah:
Pertama, kita perlu mengupas kulit betik dan membuang bijinya. Kemudian, parut betik dengan kelajuan yang rendah, supaya tidak terlalu halus. Letakkan betik yang sudah diparut dalam sebuah mangkuk.
Tambahkan tepung gandum, bawang besar, daun bawang, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk yang berisi betik yang sudah diparut. Gaulkan semua bahan dengan rata hingga menjadi adunan yang kental.
Jika adunan terlalu kering, bolehlah tambahkan sedikit air supaya adunan menjadi lembut dan mudah dibentuk. Namun, jangan terlalu banyak menambahkan air kerana cekodok akan menjadi terlalu lembut dan sukar untuk dibentuk.
Setelah adunan siap, panaskan minyak dalam kuali. Ambil sejumput adunan dan bentuk menjadi bola kecil. Kemudian, masukkan cekodok ke dalam minyak yang sudah dipanaskan.
Goreng cekodok betik hingga kekuningan dan garing. Angkat cekodok dan letakkan di atas tisu dapur untuk menyerap minyak yang berlebihan.
Cekodok betik siap dihidangkan! Anda boleh menikmatinya dengan sos cili atau ketchup. Rasanya pasti sedap dan memuaskan selera.
Kesimpulan
Resepi cekodok betik yang sedap dan mudah ini sesuai untuk dicuba di rumah. Jangan takut untuk bereksperimen dengan bahan-bahan lain seperti udang atau ikan bilis untuk menambahkan rasa dan kelezatan cekodok betik anda. Jangan lupa untuk membuat resepi yang lain yang menarik dan jumpa lagi, Sobat Mai!
Post a Comment for "Resepi Cekodok Betik yang Sedap dan Mudah"