Resepi Harimau Menangis
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam kampung
- 1/2 cawan sos tiram
- 1/4 cawan sos cili
- 1/4 cawan sos tomato
- 1/4 cawan sos plum
- 1/4 cawan sos ikan
- 1/4 cawan kicap cair
- 1/4 cawan gula
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 3 ulas bawang putih, hiris halus
- 1 inci halia, hiris halus
- 2 tangkai daun bawang, hiris halus
- 2 sudu besar minyak masak
Hello Sobat Mai! Hari ini kita akan membuat resepi yang sangat popular di kalangan pecinta masakan Asia, iaitu resepi Harimau Menangis. Resepi ini mendapat namanya daripada rasa pedas dan masam yang membuatkan sesiapa yang mencobanya menangis seperti harimau. Jom kita mulakan dengan melihat bahan-bahannya.
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam kuali besar di atas api sederhana.
- Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga wangi.
- Masukkan ayam kampung yang telah dipotong-potong dan kacau sehingga ayam keperangan.
- Tambahkan sos tiram, sos cili, sos tomato, sos plum, sos ikan, kicap cair, dan gula.
- Kacau rata dan biarkan masak selama 10 minit.
- Tambahkan air secukupnya dan biarkan masak sehingga ayam empuk.
- Tambahkan daun bawang dan kacau rata.
Resepi Harimau Menangis sangat sesuai untuk disajikan pada majlis-majlis perkahwinan, kenduri-kenduri, atau pun untuk hidangan keluarga. Rasa pedas dan masamnya yang unik pasti akan mendapat perhatian dari semua orang. Selamat mencuba!
Kesimpulan
Jangan lupa untuk mencuba resepi Harimau Menangis di rumah. Ia adalah hidangan yang sangat popular di Asia dan pasti akan menjadi kegemaran anda. Terima kasih kerana membaca artikel ini dan jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Harimau Menangis"