Source: bing.com Ikan Bakar Cencaru: Apa Itu?
Sobat Mai, selamat datang ke dalam artikel resepi ikan bakar cencaru yang pasti akan membuat selera makan anda terus bergelora! Apakah ikan bakar cencaru? Ikan bakar cencaru adalah hidangan tradisional Malaysia yang banyak disukai oleh orang ramai. Hidangan ini menggunakan ikan jenis cencaru yang diisi dengan rempah-rempah dan dibakar di atas arang untuk memberikan cita rasa yang unik dan menyelerakan.
Bahan-bahan yang Diperlukan
Sebelum kita melangkah ke cara membuat ikan bakar cencaru, mari kita lihat dahulu bahan-bahan yang diperlukan:
2 ekor ikan cencaru 2 sudu besar serbuk kunyit 2 sudu besar serbuk ketumbar 1 sudu besar serbuk halia 1 sudu besar serbuk lada hitam 1/2 sudu besar serbuk jintan manis 1/2 sudu besar serbuk jintan putih 3 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah 1/2 inci halia 1 batang serai 2 sudu besar minyak masak Cara Membuat Ikan Bakar Cencaru
Sekarang kita sudah tahu bahan-bahan yang diperlukan, mari kita lihat cara membuat ikan bakar cencaru:1. Bersihkan ikan cencaru dan belah dua.2. Lumurkan serbuk kunyit pada ikan dan biarkan selama 5 minit.3. Hancurkan bawang putih, bawang merah, halia dan serai.4. Campurkan serbuk ketumbar, serbuk halia, serbuk lada hitam, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih bersama dengan bahan-bahan yang telah dihancurkan tadi.5. Sapukan campuran rempah-rempah pada ikan dan biarkan selama 15 minit.6. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan ikan yang telah disalutkan dengan rempah-rempah tadi.7. Masak ikan hingga separuh masak dan angkat.8. Bakar ikan di atas arang hingga masak.
Ikan Bakar Cencaru: Nikmati dengan Sos Sambal
Ikan bakar cencaru memang sudah sedap dengan rempah-rempahnya yang kaya. Tetapi, untuk menambah rasa pedas dan sedap, kita boleh menyediakan sos sambal untuk memakan ikan bakar cencaru. Untuk menyediakan sos sambal, kita hanya memerlukan:
10 biji cili padi 2 ulas bawang putih 1/2 inci halia 1/2 sudu kecil garam 1/2 sudu besar gula 1/2 biji limau nipis Sos sambal ini sangat mudah disediakan. Anda hanya perlu mengisar cili padi, bawang putih, halia, garam dan gula hingga lumat. Kemudian, perah limau nipis dan campurkan dengan bahan-bahan yang telah diisar tadi.
Kesimpulan
Sobat Mai, ikan bakar cencaru adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Melalui resepi ini, anda boleh menikmati hidangan ini dengan cara yang mudah dan cepat. Jangan lupa untuk menyediakan sos sambal untuk menambah kepedasan dan kelezatan hidangan ini. Selamat mencuba dan semoga ikan bakar cencaru anda menjadi hidangan yang sedap dan memuaskan!
Jumpa Lagi di Resepi Lain yang Menarik!
Post a Comment for "Resepi Ikan Bakar Cencaru: Santapan Tradisi Malaysia yang Tidak Akan Membuat Anda Kecewa"