Source: bing.com Hai Sobat Mai!
Apa khabar? Kali ini kita akan berbicara tentang resepi ikan keli. Ikan keli, juga dikenali sebagai ikan lele, adalah ikan yang sering digunakan dalam masakan tradisional Malaysia. Ia boleh dimasak dengan pelbagai cara dan mempunyai tekstur yang lembut dan enak dimakan.
Ikan keli juga mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan tubuh kita. Ia kaya dengan protein, vitamin dan mineral yang penting untuk tubuh kita. Jadi, mari kita mulakan dengan resepi pertama!
Resepi Ikan Keli Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
500 gram ikan keli 2 cawan santan 10 biji cili padi 1 batang serai 3 helai daun limau purut 1 inci halia 2 ulas bawang putih 5 biji bawang merah Garam secukup rasa Cara-cara:
Bersihkan ikan keli dan belah dua. Tumbuk cili padi, serai, halia, bawang putih dan bawang merah hingga lumat. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis rempah yang telah ditumbuk hingga wangi. Tambahkan santan dan daun limau purut. Kacau rata dan biarkan mendidih. Masukkan ikan keli dan garam secukup rasa. Kacau perlahan dan biarkan masak selama 15 minit. Ikan keli masak lemak cili padi siap untuk dihidangkan dengan nasi panas. Resepi Ikan Keli Goreng Berempah
Bahan-bahan:
500 gram ikan keli 1 sudu besar serbuk kunyit 1 sudu besar serbuk ketumbar 1 sudu besar serbuk kari Garam secukup rasa Minyak untuk menggoreng Cara-cara:
Bersihkan ikan keli dan belah dua. Campurkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk kari dan garam dalam bekas. Lumurkan rempah pada ikan keli dan biarkan selama 30 minit. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan keli hingga keemasan. Ikan keli goreng berempah siap untuk dihidangkan dengan sos cili atau sos kicap. Resepi Ikan Keli Bakar
Bahan-bahan:
500 gram ikan keli 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos ikan 1 sudu besar serbuk lada hitam 1 sudu besar serbuk jintan manis 1 sudu besar serbuk ketumbar Garam secukup rasa Cara-cara:
Bersihkan ikan keli dan belah dua. Campurkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan garam dalam bekas. Lumurkan rempah pada ikan keli dan biarkan selama 30 minit. Panaskan pemanggang dan bakar ikan keli selama 10 minit. Ikan keli bakar siap untuk dihidangkan dengan nasi panas dan ulam-ulaman. Kesimpulan
Itulah beberapa resepi ikan keli yang boleh anda cuba di rumah. Ikan keli mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan tubuh kita dan mempunyai pelbagai cara yang boleh dimasak. Jangan lupa untuk mencuba resepi yang lain dengan bahan-bahan yang berbeza. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ikan Keli"