Resepi Siakap Stim
Bahan-bahan:
- 1 ekor siakap bersihkan
- 3 helai daun limau purut
- 1 inci halia dimayang
- 5 ulas bawang putih ditumbuk halus
- 2 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar minyak masak
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Hello Sobat Mai, dalam artikel kali ini kita akan membahas resepi siakap stim yang sangat mudah dan enak. Siapkan bahan-bahan yang diperlukan seperti daun limau purut, halia, bawang putih, kicap cair, sos tiram, minyak masak, garam dan siakap yang sudah dibersihkan dengan baik.
Cara-Cara:
Pertama-tama, panaskan minyak masak di dalam periuk dan tumis bawang putih dan halia hingga harum.
Kemudian, masukkan daun limau purut dan kacau sebati.
Selepas itu, masukkan siakap dan kacau sebati sehingga ikan agak kekuningan.
Tambahkan kicap cair dan sos tiram ke dalam periuk dan kacau sebati.
Tuang air secukupnya ke dalam periuk dan biarkan ikan dan bahan-bahan lain mendidih.
Tambahkan garam secukup rasa dan teruskan memasak sehingga ikan masak dengan sempurna.
Setelah ikan matang, angkat dan hidangkan dengan nasi putih.
Kesimpulan
Resepi siakap stim ini sangat mudah untuk dibuat dan pastinya sangat enak. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan pasti akan memuaskan selera anda dan keluarga. Siakap stim juga amat sesuai dihidangkan pada majlis-majlis kenduri atau jamuan makan bersama-sama sahabat dan keluarga.
Jangan lupa untuk mencuba resepi-resepi yang lain yang menarik di laman web kami. Jumpa lagi dalam resepi yang lain!
Post a Comment for "Resepi Siakap Stim"