Resepi Ayam Goreng Berempah Klang
Bahan-Bahan
Sebelum kita memulakan proses memasak, pastikan anda mempunyai semua bahan-bahan yang diperlukan:
- Ayam (dipotong kecil-kecil)
- Tepung jagung
- Tepung kacang pea
- Tepung beras
- Bawang putih (dihiris halus)
- Kunyit
- Cili padi
- Bawang merah (dihiris halus)
- Serai (diketuk)
- Daun kari
- Garam
- Gula
- Maggi cili
- Air
- Minyak masak
Cara Memasak
Hello Sobat Mai, untuk memulakan proses memasak, rebus ayam dengan air, serai, daun kari dan garam. Setelah ayam empuk, angkat dan persediakan tepung jagung, tepung kacang pea dan tepung beras di dalam bekas yang berasingan.
Kemudian, masukkan bawang putih, kunyit, cili padi dan bawang merah di dalam pengisar dan kisar hingga menjadi pes yang halus. Masukkan pes ini ke dalam ayam yang telah direbus tadi dan gaul rata. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Seterusnya, celup ayam ke dalam tepung jagung, kemudian ke dalam tepung kacang pea dan terakhir ke dalam tepung beras. Pastikan ayam dicelup rata dan ke dalam setiap lapisan tepung tersebut.
Panaskan minyak masak di dalam kuali dan masukkan ayam. Goreng ayam hingga kuning keperangan dan masukkan pes yang telah di kisar tadi. Gaul rata dan tambahkan air secukupnya. Tambahkan juga Maggi cili untuk rasa yang lebih pedas.
Hidangkan ayam goreng berempah Klang dengan nasi panas dan sos cili.
Kesimpulan
Jadi, itulah resepi ayam goreng berempah Klang yang sangat sedap dan mudah untuk disediakan di rumah. Anda boleh mencuba resepi ini dan jangan lupa untuk berkongsi dengan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Ayam Goreng Berempah Klang"