Resepi Ikan Tongkol Masak Asam
Bahan-bahan:
- 500g ikan tongkol
- 2 biji limau kasturi
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 batang serai
- 10 biji cili padi
- 1 sudu besar belacan
- 2 sudu besar air asam jawa
- 1 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Hello Sobat Mai, pada artikel kali ini saya ingin berbagi resepi ikan tongkol masak asam yang sangat enak dan pedas.Resepi ini sangat sesuai untuk anda yang suka makanan pedas dan asam. Yuk, simak resepi ini dengan seksama!
Cara-cara:
- Bersihkan ikan tongkol dan potong-potong mengikut saiz yang dikehendaki. Kemudian, lumurkan sedikit garam pada ikan dan biarkan selama 15 minit.
- Tumbuk halus bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili padi.
- Perah air limau kasturi dan ambil airnya.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
- Letakkan belacan dalam kuali dan kacau rata dengan bahan tumbuk tadi.
- Letakkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
- Kemudian, masukkan ikan tongkol dan biarkan masak hingga ikan empuk.
- Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
- Tambahkan air asam jawa dan air limau kasturi. Kacau rata dan biarkan sebentar.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Resepi ini amat mudah dan cepat untuk disediakan. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan hidangkan kepada keluarga tercinta. Pasti mereka akan suka dengan masakan anda. Selamat mencuba!
Kesimpulan
Resepi ikan tongkol masak asam ini memang sangat sedap dan pedas. Anda boleh mencuba resepi ini sebagai hidangan utama pada waktu makan. Ia sangat sesuai jika dimakan dengan nasi panas dan ulam. Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik dalam masa terdekat. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Ikan Tongkol Masak Asam"