Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda resepi kek buah campur yang sedap dan mudah untuk disediakan. Kek buah campur sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis-majlis atau sebagai hidangan penutup untuk keluarga dan rakan-rakan.
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum- 1/2 cawan tepung jagung- 1/2 cawan tepung ubi kayu- 1 camca teh baking powder- 1/2 cawan gula pasir- 3 biji telur- 1/2 cawan minyak masak- 1/2 cawan susu cair- 1 camca teh esen vanilla- 1/2 cawan buah-buahan campur (dipotong kecil)
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.2. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, tepung ubi kayu dan baking powder bersama-sama dalam satu bekas.3. Pukul telur dan gula pasir sehingga kembang.4. Masukkan minyak masak, susu cair dan esen vanilla ke dalam telur dan gula pasir yang telah dipukul.5. Gaulkan campuran tepung ke dalam campuran telur dan gula pasir secara perlahan-lahan.6. Masukkan buah-buahan campur ke dalam adunan dan gaulkan rata.7. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega dan taburkan sedikit tepung.8. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga kek betul-betul masak.9. Keluarkan kek dari oven dan biarkan ia sejuk sebelum dihidangkan.
Tips
- Gunakan buah-buahan segar untuk memberikan rasa yang lebih sedap pada kek.- Pastikan semua bahan yang digunakan adalah pada suhu bilik.- Jangan terlalu banyak mengadun adunan untuk mengelakkan kek menjadi keras.
Kesimpulan
Resepi kek buah campur ini sangat mudah untuk disediakan dan sangat sesuai untuk dihidangkan pada pelbagai majlis. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda.Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kek Buah Campur"