Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Sobat Mai, siapa yang tidak kenal dengan nasi kandar Penang? Ya, hidangan khas dari negeri Pulau Pinang ini memang sangat terkenal di seluruh Malaysia dan dunia. Bukan hanya di Penang sahaja, tetapi di seluruh negara, pasti terdapat kedai nasi kandar yang menyajikan hidangan yang sama lazatnya.Nasi kandar Penang adalah hidangan nasi yang dihidangkan dengan pelbagai jenis lauk pauk yang diletakkan di atas nasi panas. Biasanya, hidangan ini disajikan dengan kuah kari yang sangat enak dan mampu menggugah selera. Nasi kandar Penang mempunyai sejarah yang cukup menarik. Hidangan ini dikatakan berasal dari tentera India yang ditempatkan di Penang semasa penjajahan British. Bagi mereka yang beragama Hindu, halal dan tidak halal adalah satu perkara yang sangat penting. Oleh itu, pada waktu itu, tentera India membawa nasi dan lauk pauk yang mereka masak sendiri ke kedai-kedai makanan tempatan untuk dimakan. Dari sinilah, hidangan nasi kandar Penang muncul dan semakin popular di kalangan penduduk di Pulau Pinang. Hidangan ini semakin terkenal apabila seorang lelaki India bernama Haji Mohamed menyediakan nasi kandar di sebuah kedai makan di Penang pada tahun 1950-an.Kini, nasi kandar Penang menjadi hidangan yang paling popular di Pulau Pinang dan Malaysia. Di sini, saya ingin berkongsi dengan Sobat Mai mengenai resepi nasi kandar Penang yang sedap dan lazat.
Bahan-bahan
Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan nasi kandar Penang:- 2 cawan nasi basmati- 1/2 kg daging ayam / daging lembu / ikan- 1/2 cawan minyak masak- 1/2 cawan susu pekat- 1/2 cawan air- 1 batang serai- 2 helai daun pandan- 1/2 inci halia- 2 biji bawang besar- 4 ulas bawang putih- 5 biji cili kering- 1 sudu teh jintan manis- 1 sudu teh ketumbar- 1 sudu teh serbuk kunyit- 1 sudu teh serbuk kari- Garam secukup rasa
Cara-cara
Berikut adalah cara-cara untuk menyediakan nasi kandar Penang:1. Basuh nasi dan rendamkan selama 30 minit.2. Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkan ayam/daging/ikan sehingga masak. Kemudian, toskan dan ketepikan.3. Tumbuk halia, bawang besar, bawang putih, cili kering, jintan manis, ketumbar dan serbuk kunyit hingga halus.4. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.5. Tambahkan serai dan daun pandan ke dalam tumisan dan kacau sebentar.6. Masukkan daging/ikan yang telah digoreng ke dalam kuali dan kacau rata dengan bahan tumisan.7. Tambahkan susu pekat dan air ke dalam kuali dan kacau sebati.8. Tambahkan serbuk kari dan garam secukup rasa.9. Biarkan kuah mendidih dan kemudian tutup kuali dan rendamkan dalam keadaan kecil selama 10 minit.10. Panaskan nasi yang telah direndamkan dalam periuk nasi.11. Apabila nasi telah masak, ambil nasi dan letakkan di atas pinggan.12. Kemudian, letakkan lauk pauk ke atas nasi.13. Akhir sekali, tuangkan kuah kari ke atas nasi dan lauk pauk.14. Sajikan dengan acar timun atau kobis.
Kesimpulan
Itulah resepi nasi kandar Penang yang sedap dan lazat. Sobat Mai, cubalah resepi ini di rumah dan nikmati hidangan yang lazat seperti di Pulau Pinang. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan dan keluarga. Terima kasih kerana membaca artikel ini dan jumpa lagi di resepi yang lain yang menarik. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Nasi Kandar Penang yang Sedap dan Lazat"