Resepi Ayam Masak Kari - Cara Mudah dan Sedap
Ayam Masak Kari adalah salah satu hidangan popular di Malaysia. Ia merupakan makanan yang mudah disediakan dan sesuai dihidangkan bersama berbagai jenis lauk pauk. Resepi ini juga mudah dimasak dan amat disukai oleh kanak-kanak dan orang dewasa.
Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam, dipotong kecil-kecil
- 3 cawan air
- 2 sudu besar kari
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 inci halia, cincang halus
- 2 batang serai, cincang halus
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh lada hitam
- 2 sudu besar gula kastor
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 sudu besar santan
Cara Memasak
- Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan serai. Kacau sehingga naik bau.
- Masukkan ayam dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan kari, sos cili, sos tiram, jintan manis, jintan putih, lada hitam dan gula kastor. Kacau sebati.
- Masukkan air dan biarkan ia mendidih.
- Kecilkan api dan masukkan santan. Kacau sebati.
- Biarkan ia masak sehingga air evaporate dan ayam empuk.
- Siap dihidangkan bersama nasi putih panas atau roti.
Kesimpulan
Ayam Masak Kari adalah salah satu hidangan yang amat disukai oleh ramai. Ia mudah disediakan dan sesuai dihidangkan bersama berbagai jenis lauk pauk. Dengan mengikuti resepi di atas, anda boleh membuat Ayam Masak Kari yang sedap di rumah.
Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Kari - Cara Mudah dan Sedap"