Resepi Congo Bar
Assalamualaikum Sobat Mai!
Apakah kamu suka kuih yang manis, lembut dan gurih? Jika ya, kamu pasti akan suka dengan resepi Congo Bar ini! Congo Bar adalah sejenis kuih yang terkenal di Amerika Syarikat. Namun, resepi ini sangat mudah untuk dibuat di rumah dan sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis dan hari raya.
Untuk membuat Congo Bar, kamu memerlukan bahan-bahan seperti tepung gandum, gula, mentega, telur, baking powder, garam, coklat cip dan kacang walnut. Berikut adalah cara untuk membuat Congo Bar yang enak dan sedap.
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula
- 1 cawan mentega
- 2 biji telur
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh garam
- 1 cawan coklat cip
- 1/2 cawan kacang walnut
Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Sapu mentega pada loyang saiz 9 x 13 inci.
- Ayakkan tepung gandum, baking powder dan garam ke dalam satu mangkuk besar.
- Kacau rata dan ketepikan.
- Pukul mentega dan gula dengan pengadun elektrik hingga sebati dan lembut.
- Tambahkan telur satu persatu sambil dikacau rata.
- Masukkan campuran tepung ke dalam campuran mentega sedikit demi sedikit.
- Kacau rata sehingga adunan menjadi sebati.
- Masukkan coklat cip dan kacang walnut ke dalam adunan.
- Kacau rata menggunakan sudu kayu.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
- Ratakan dan ketepikan.
- Bakar dalam oven selama 25-30 minit atau sehingga kekuningan keemasan.
- Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk selama 10 minit.
- Potong Congo Bar mengikut saiz yang dikehendaki.
Sekarang, Congo Bar siap untuk dihidangkan! Kamu boleh menyimpannya di dalam bekas kedap udara selama 3-4 hari. Cuba buat resepi ini di rumah dan nikmati kelezatan kuih yang sangat lembut dan gurih ini bersama keluarga dan rakan-rakan kamu.
Kesimpulan
Resepi Congo Bar sangat mudah untuk dibuat dan amat sesuai untuk dihidangkan pada majlis dan hari raya. Kuih ini sangat lembut, gurih dan manis. Kamu boleh memperibadikan resepi ini dengan menambahkan bahan-bahan lain seperti kismis atau serpihan kelapa. Cuba buat resepi ini hari ini dan nikmati kelezatan Congo Bar.
Sekian resepi Congo Bar hari ini. Jangan lupa untuk berkunjung lagi ke resepi lain yang menarik!
Resepi Mudah dan Sedap
- Resepi KetayapSource: bing.comKenapa Perlu Mencuba Resepi Ketayap?Hello Sobat Mai, jika anda mencari sesuatu yang istimewa untuk dihidangkan pada masa makan malam atau acara keluarga, resepi ketayap adalah pilihan yang tepat. Ketayap adalah sejenis kuih tradision ...
- Resepi Kambing yang Sedap dan MudahSource: bing.comKenapa Kambing?Hello Sobat Mai, jika kamu mencari resepi yang berbeda, kamu harus mencoba resepi kambing. Kambing adalah salah satu daging yang paling enak dan lezat. Selain itu, kambing juga memiliki kandungan nutrisi yang tinggi. K ...
- Resepi Cup Cake yang Sedap dan MudahSource: bing.comAssalamualaikum, Sobat Mai!Cup cake adalah salah satu jenis kuih yang sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Selain mudah untuk dibuat, cup cake juga boleh dimakan pada bila-bila masa dan sesuai untuk dihidangkan pada pelbag ...
- Brownies Resepi: Nikmati Kelezatan Coklat dalam Setiap GigitannyaSource: bing.comSalam Sobat Mai, siapkan dirimu untuk menikmati brownies yang lezat dan mudah dibuat!Brownies adalah salah satu kudapan yang paling disukai oleh banyak orang. Coklat yang lezat dan padat dalam setiap gigitannya membuat brownies menja ...
- Resepi Tom Yam yang Sedap untuk Dicuba di RumahSource: bing.comTom Yam, Makanan Thailand yang Menggugah SeleraHello Sobat Mai, kali ini kita akan membahas tentang resepi tom yam yang pasti membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Tom Yam adalah makanan khas Thailand yang terkenal dengan citarasa pedas ...
- Resepi CookiesSource: bing.comApa itu cookies?Hello Sobat Mai! Apa khabar? Cookies adalah sejenis biskut yang biasa dihidangkan bersama-sama dengan minuman panas seperti teh atau kopi. Biskut ini sangat popular di seluruh dunia dan boleh didapati dalam pelbagai b ...
- Resepi Caramel yang Sedap dan MudahSource: bing.com Hello Sobat Mai! Sekarang ini, caramel menjadi bahan yang sangat populer dalam pembuatan makanan dan minuman. Tak hanya sebagai pemanis, caramel juga memberikan rasa yang unik dan lezat pada hidangan. Bagi Sobat Mai yang ingin menco ...
- Resepi Cencaru yang Sedap dan Mudah DibuatSource: bing.comMari Kita Kenali CencaruHello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas tentang resepi cencaru yang sangat populer di Malaysia. Cencaru merupakan sejenis ikan laut yang biasanya hidup di perairan pantai. Ikan ini mempunyai ukuran yang k ...
- Resepi MacaronSource: bing.comApa itu Macaron?Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas resepi macaron yang sedang naik daun di kalangan penggemar kue-kue manis. Macaron adalah sejenis kue kecil yang terbuat dari tepung almond, gula, putih telur dan pewarna ma ...
- Resepi Sup Ekor yang Sedap dan Menyelerakan untuk Anda CobaSource: bing.com Hello Sobat Mai! Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog kami yang tercinta. Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda resepi sup ekor yang sedap dan pastinya menyelerakan. Sup ekor merupakan salah satu masakan yang popular ...
Post a Comment for "Resepi Congo Bar"