Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Dalca Sayur

Resepi Dalca SayurSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai!

Hari ni kita nak berkongsi resepi dalca sayur yang sedap dan mudah untuk dibuat. Dalca sayur ni adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia, khususnya di kalangan masyarakat India. Ia biasanya disajikan dengan nasi panas dan roti canai. Jadi, jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan dan cara-cara untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk membuat Dalca Sayur

  • 2 cawan dalca sayur yang telah dicuci dan ditoskan airnya
  • 1 labu bawang besar yang telah dihiris
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • 1/2 sudu teh ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk cili
  • 1/2 sudu teh serbuk halia
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh gula
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 batang serai yang telah diketuk
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 labu bawang putih yang telah dihiris
  • 1 ulas halia yang telah dihiris
  • 2 keping asam keping
  • 1 cawan air

Cara-cara untuk membuat Dalca Sayur

Pertama-tama, panaskan minyak dalam kuali yang besar dan tumis bawang besar sehingga kekuningan.

Tambahkan jintan manis, ketumbar, kunyit, serbuk cili, halia, lada hitam, garam dan gula. Kacau rata sehingga bahan-bahan tersebut sebati.

Tambahkan santan pekat, serai, daun limau purut, bawang putih, halia, asam keping dan air. Kacau rata sehingga bahan-bahan tersebut sebati.

Tambahkan dalca sayur dan kacau perlahan sehingga ia sebati dengan kuah. Biarkan ia mendidih selama 15-20 minit atau sehingga dalca sayur menjadi empuk.

Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas atau roti canai.

Kesimpulan

Resepi dalca sayur ni sangat mudah untuk dibuat dan amat sesuai untuk hidangan sehari-hari. Jangan lupa untuk mencuba resepi ni di rumah dan kongsikan dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Dalca Sayur"