Source: bing.comSalam sejahtera kepada Sobat Mai yang sedang mencari resepi untuk dimasak hari ini! Kali ini, kami ingin berkongsi resepi mee hailam kuah pekat banjir yang mudah dan sedap untuk anda cuba di rumah. Mee hailam merupakan hidangan yang sangat popular di Malaysia, terutamanya di kalangan masyarakat Cina. Ia terdiri daripada mee kuning yang dicampur dengan daging ayam, sayur-sayuran dan kuah pekat yang sedap.
Bahan-bahan:
- 500g mee kuning
- 300g daging ayam, dipotong kecil
- 1 cawan kubis, dicincang
- 1/2 cawan kacang buncis, dipotong kecil
- 1/2 cawan carrot, dipotong kecil
- 1/2 cawan kucai, dicincang
- 5 ulas bawang putih, diketuk
- 2 helai daun bawang, dicincang
- 1/2 cawan sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 1/2 cawan air
- Garam dan lada hitam secukup rasa
- Minyak masak
Cara-cara:
- Rebus mee kuning dalam air mendidih selama 3-4 minit atau sehingga empuk. Tapis dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
- Tambahkan daging ayam dan goreng sehingga masak.
- Masukkan sayur-sayuran dan tumiskan sehingga layu.
- Tambahkan sos tiram, sos cili, air, garam dan lada hitam ke dalam kuali dan kacau rata. Masakkan selama 5-7 minit.
- Susun mee kuning di dalam mangkuk dan tuangkan kuah pekat di atasnya.
- Taburkan kucai dan daun bawang sebagai hiasan.
- Sedia untuk dihidangkan!
Tip:
Untuk mendapatkan kuah pekat yang lebih sedap, tambahkan sedikit tepung jagung ke dalam campuran sos.
Kesimpulan:
Dengan resepi mee hailam kuah pekat banjir yang mudah dan sedap ini, anda boleh menikmati hidangan yang enak dan menyelerakan di rumah. Ia sesuai untuk dihidangkan pada waktu makan tengahari atau malam. Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik di masa akan datang!Jumpa lagi di resepi selanjutnya!
Post a Comment for "Resepi Mee Hailam Kuah Pekat Banjir Mudah dan Sedap"