Resepi Patin Tempoyak Temerloh
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ikan patin
- 200g tempoyak
- 2 biji cili merah
- 2 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu besar garam
- Air secukupnya
Hello Sobat Mai! Hari ini kita akan berbicara tentang resepi patin tempoyak Temerloh. Resepi ini sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia, terutama di daerah Temerloh. Patin tempoyak adalah hidangan yang banyak digemari kerana ia boleh memberi rasa yang unik dan lazat. Jadi, mari kita mulakan!
Cara-cara:
- Bersihkan ikan patin dan potong kecil-kecil. Letakkan ikan dalam bekas.
- Campurkan tempoyak dengan air. Gaul rata dan letakkan ke dalam periuk.
- Tumbuk cili merah, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga lumat. Kemudian, tumis bahan tumbuk dalam minyak panas sehingga naik bau.
- Letakkan bahan tumis ke dalam periuk yang mengandungi tempoyak tadi.
- Tambahkan serai dan daun limau purut ke dalam periuk. Biarkan ia mendidih.
- Tambahkan ikan patin ke dalam periuk dan biarkan ia masak dalam tempoyak sampai ikan empuk.
- Tambahkan garam secukup rasa. Kacau rata dan biarkan ia mendidih sebentar lagi. Sedia untuk dihidang.
Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, anda boleh menghidangkan patin tempoyak dengan nasi putih yang baru dan segar. Anda juga boleh menambahkan ulam-ulaman seperti daun kaduk, daun pegaga atau pucuk paku untuk menyedapkan lagi hidangan anda.
Kesimpulan:
Resepi patin tempoyak Temerloh adalah hidangan yang sangat enak dan wajib dicuba oleh semua orang. Ia mudah untuk disediakan dan boleh dihidangkan pada majlis atau acara keluarga. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Patin Tempoyak Temerloh"