Resepi Kari Ayam Bonda
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam, dipotong kecil-kecil
- 2 biji bawang besar, dihiris halus
- 3 ulas bawang putih, dihiris halus
- 2 inci halia, dihiris halus
- 1 batang serai, diketuk
- 5 helai daun kari
- 3 sudu besar serbuk kari
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 cawan santan cair
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi resepi kari ayam bonda yang sangat sedap dan mudah untuk disediakan. Kari ayam bonda adalah salah satu hidangan kegemaran keluarga saya dan saya pasti anda juga akan menyukainya. Sediakan semua bahan-bahan yang diperlukan dan mari kita mula memasak!
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi.
- Tambahkan serai, daun kari dan serbuk kari. Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati.
- Tambahkan ayam dan kacau rata dengan rempah. Masak selama 10 minit atau sehingga ayam masak separuh.
- Tambahkan santan pekat dan santan cair. Kacau rata dan biarkan kari mendidih selama 15 minit atau sehingga ayam masak sepenuhnya.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan kari masak selama 5 minit lagi.
- Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.
Sekarang resepi kari ayam bonda anda sudah siap! Hidangkan dengan nasi panas dan nikmati hidangan yang sedap ini bersama keluarga tercinta. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah.
Kesimpulan:
Kari ayam bonda adalah hidangan yang sedap dan mudah untuk disediakan di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati di pasaraya, anda boleh menyediakan hidangan ini dalam masa yang singkat. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan nikmati hidangan yang sedap bersama keluarga tercinta.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kari Ayam Bonda"