Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kastard Jagung

Resepi Kastard JagungSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 1 tin jagung manis
  • 2 cawan susu
  • 1/2 cawan gula
  • 4 biji telur
  • 1 sudu teh serbuk vanilla
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan mentega

Hello Sobat Mai! Kali ini saya ingin berbagi resepi kastard jagung yang sangat lezat dan mudah untuk dibuat. Kastard jagung ini sangat cocok untuk hidangan penutup setelah makan siang atau makan malam. Mari kita mulai!

Cara membuat:

1. Blend jagung manis dan susu hingga halus.

2. Ayak tepung jagung dan gula, kemudian masukkan ke dalam blender bersama dengan campuran jagung dan susu.

3. Tambahkan telur satu persatu ke dalam adunan, kacau rata setiap kali tambah satu telur.

4. Masukkan serbuk vanilla dan mentega ke dalam adunan.

5. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dalam oven selama 45-50 minit pada suhu 180 darjah Celsius.

6. Setelah kastard jagung matang, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk selama 10 minit sebelum dihidangkan.

Cara Penyajian:

Potong kastard jagung menjadi kepingan dan hidangkan di atas pinggan. Anda boleh menambahkan hiasan seperti buah-buahan atau serbuk kayu manis untuk menambah rasa dan kecantikan hidangan.

Kesimpulan:

Resepi kastard jagung ini sangat mudah untuk dibuat dan sangat lezat. Anda boleh mencobanya di rumah dan nikmati hidangan penutup yang sedap dan menyegarkan. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan keluarga dan rakan-rakan anda.

Jangan lupa untuk terus mengunjungi halaman kami untuk resepi-resepi lain yang menarik. Jumpa lagi!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kastard Jagung"